2008-05-10

den underbara andningen

så fort man börjar behärska andningen, livet får nya dimensioner.
vad är rädslan? rädslan är en upphetsning utan respiration/andning.

Tänk! så fort du känner rädsla, du får ett obehag i brösten, hjärtan börjar slå, reflexivt börjar du att dra samman lungorna och minskar luftsyre intag.
det i sin tur minskar syre omsättning i hjärnan som befinner sig i någon sort paralys för att tänka ut lösningen. och kroppen blir utan ”räddning”.

men om du anstränger sig och just i rädslans uppkomst istället att dra in - anstränger du dig och öppnar upp bröstkorgen - då får du motsatt reaktion. syre som är styrkans bärare matar andra kropps delar särskild hjärnan som istället upphetsningen, kylar ner och får en annan dimension på att lösa problemet som uppstod. ända som krävs för att lyckas är en medvetet val, just när det är som svårast - att öppna sin bröstkorge och börja andas.

Båda mina förlossningar har jag gjord utan bedövning bara med rätt andning. Ett system som finns i Sverige heter ”profilaxa” – man jag har inte gjort den, nej – den har små brister med överrespiration. Jag gjorde rena rama – pranayama andningen – IN – hela vägen ner och upp, och UT – hela vägen ut – under smärtans kraftigaste vågor. Emellan smärtor var en lugn och avslappnad andning som kunde leda till somn.

Inga kommentarer: