2010-09-28

När är man redo att vara YOGAlärare?

Hittade svaret på en YOGA sajt. Jag tycket att det här svaret är värt at komma fram:

Yogaläraren Petri Räisänen svarar:- En yogalärarutbildning är ungefär som gymnasiet. Du blir inget per automatik bara för att du går gymnasiet. Pattabhi Jois säger att det tar 10 år att bli yogalärare. Efter utbildningen måste du fortsätta i många år att träna och lära ut. Efter en lärarutbildning finns det de som tror att de är lärare – men de är bara nybörjare.


Inom ashtangayoga är tanken att du som lärare ska vara mycket mer avancerad än dina elever för att kunna lära ut. Du kan inte kalla dig själv lärare om du är nybörjare i ditt eget yogautövande.


Du måste praktisera i många år – det är mer mentalt än fysiskt.


Du behöver förstå systemet vilket tar många år. Petri håller fortfarande på att lära sig vissa ställningar. – Det finns alltid nästa pose inom ashtangayogan – det tar aldrig slut. Du blir aldrig fullärd, säger Petri.
 
skriven av Laila D.
 
 
Jag började undervisa efter 15 år ganska intensivi YOGA träning (började när jag var 15). Jag hade aldrig ambition att undervisa YOGA. Jag tror att ideen kom först när jag insåg att inget nytt kommer till mig. "Nya lärare/tekniken var mindre duktiga". Kunskapen började bara droppa i överflöd. I Kristna termer är det en SYND att hålla kunskapen för sig själv! Det var omöjligt. Därför började jag undervisa YOGA. Därför är viktigt att information flyter precis som rörelse, andning.

Inga kommentarer: